Mikä ihmeen Chromebook?

Oletko kuullut Chromebookista?

Mielestäni Chromebook on yksi parhaiten varjelluista ”julkisista salaisuuksista” – moni tietää mikä se on, mutta kovin moni ei ole sitä kuitenkaan käyttänyt, on vaihtoehdon ehkä jo unohtanut, koska on se ”normaalikin” tietokone, tai ei tietokonetta ollenkaan.

Chromebookin työpöytä
Chromebook OS -käyttöjärjetelmän / Chromebook-tietokoneen työpöytä

Mikä on Chromebook?

Chromebook on Googlen tekemä tietokone, jossa pyörii Crome OS -käyttöjärjestelmä, ei Microsoftin Windows, ei Applen Mac OS, tai mikään Linux-käyttöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa sitä, että samat ohjelmat mitkä saat asennettua Windows-koneeseen, eivät toimi Chromebookissa, mutta useimmista ohjelmista on kuitenkin olemassa vastineet Chrome OS:lle. Eli jos olet käyttänyt kuvanmuokkaukseen ohjelmaa x Windowsissa, voi käyttää samojen temppujen tekoon Chrome OS:lle saatavana olevaa Pixl Editoria, tai jotain muuta vastaavaa ohjelmaa. Itse perustin tämän yrityksen 100% Chromebookin varassa, kuvankäsittelyt tein juurikin Pixl Editorilla.

Sumopaint-kuvankäsittelyohjelma
Chrome OS:lle saatava Sumopaint-kuvankäsittelyohjelma

Kenelle Chromebook sopii?

Chromebook ei sovi aivan kaikille. Vaikka vastaavia ohjelmia on saatavalla Chrome OS:lle kuin on olemassa esim. Windowsille, ja joskus on ohjelmasta erikseen tehty jopa Chrome OS -versio (esim. VLC player), niin kaikki ohjelmat eivät ole korvattavissa. Esim. jos kuvakkäsittelyyn kelpuutat vain Photoshopin (olet selkeästi edistynyt kuvanmuokkaaja), niin silloin sinun pitää pysyä Windowsissa. Samoin jos haluat pelata Call Of Dutua, tai muita PC-pelejä, nämä eivät Chromebookissa pyöri, eikä aivan vastaavia ohjelmia löydy.

Silti Chromebook on riittävä tietokone useimmille. Chromebookissa on valmiina mm. tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, sähköposti ja webbiselain, ja ohjelmien asennus käy yhdellä klikkauksella Chrome web storesta, esim., Google hangouts -videopuheluohjelman asennus.

Chromebook lukee kameraa kuin mitä tahansa USB-muistia (kunhan kamera näkyy USB-muistina tietokoneelle), ja sillä voi tulostaa dokumentteja joko suoraan Wifi-tulostusta tukevalla tulostimella, Google cloud printin kautta, tai siirtämällä tulostettava dokumentti muistitikulle, jos tulostin tukee suoraan tästä tulostamista. Myös tulostaminen toisen tietokoneen kautta on mahdollista.

Chrome OS:n ohjelmien käynnistysvalikko
Chrome OS:n ohjelmien käynnistysvalikko

Miksi Chromebook on niin hyvä?

Alla lyhykäisyydessään Chromebookin plussat ja miinukset:

Plussat

 • Kevyt
 • Käynnistyy nopeasti
 • Äänetön
 • Hyvä akkukesto
 • Ei tarvitse päivittää ohjelmia. KOSKAAN.
 • Ei tarvitse päivittää käyttöjärjestelmää. KOSKAAN.
 • Ei tarvitse virustorjuntaohjelmaa. OIKEASTI.
 • Ei tarvitse varmuuskopioida mitään tietoja. KOSKAAN.
 • Halpa, tyypillisesti 200€-400€!
 • Ohjelmien asennus on helppoa
 • Tiedot on aina saatavilla ja kaikkialla – jos käsissäsi on vain nettiselain ja nettiyhteys (siis toisilla tietokoneilla myös)
 • Markkinoiden paras sähköposti, Gmail, kuuluu ”hintaan”, on automaattisesti tuettu
 • Ilmaista verkkolevytilaa 15 Gt (lue)

Miinukset

 • Kaikille windows-ohjelmille ei löydy tarkalleen samaa vastinetta (jos olet edistynyt käyttäjä, esim. Photoshop)
 • Et voi pelata PC-pelejä (pelejä silti kyllä löytyy)
 • Vain Windowsille tarkoitetut ohjelmat eivät toimi Chromebookissa
 • Et voi kytkeä tulostinta suoraan kaapelilla
 • 17″ näytöllä saatavissa huonosti, valtaosa on 11″-14″ näytöllä, joissa resoluutio (kuvapisteiden määrä) jää parhaista näytöistä (mutta riittää useimmille)
 • Valtaosa koneista on myynnissä 2Gt muistilla. Jos olet tällainen ”välilehtikoominen” ihminen kuin allekirjoittanut, eli selaimen välilehtiä tuppaa olemaan auki enemmän kuin laki sallii, etsi käsiisi 4Gt versio.
 • 3G/4G-muistitikkujen tuki on olematon (oletko kuullut tuesta?)

Miksi ei varmuuskopioita tarvitse ottaa?

Vastaus kuuluu lyhykäisyydessään;  koska kaikki dokumentit mitä teet, tai tiedostot jotka netistä lataat, menevät läpinäkyvästi talteen omalle Google drive-levyllesi, eli ns. Google pilveen. Pääset näihin tietoihin käsiksi paitsi omalta Chromebookiltasi, niin jokaiselta tietokoneelta, jossa on nettiselain. Sinun tarvitsee vain kirjautua Googleen omilla tunnuksillasi (kyllä, ne pitää Googleen ensin luoda), ja sitten näet Google driven sisältösi, kaikki dokumenttisi, ja tietysti myös sähköpostisi, mistä tahasta.

Chromebook tiedostojenhallinta
Chrome OS:n tiedostojen hallinta, englanninkielinen kuvakaappaus tosin

Miten pääsen nettiin?

Nettiin Chromebookilla pääset monella tapaa:

 • Jos kotonasi on ADSL-/VDSL-modeemi, jossa on Wlan/Wifi-verkko, Chromebook saa tämän verkon kautta nettiyhteyden
 • Voit tehdä puhelimestasi Wifi hotspotin, eli tehdä puhelimellasi em. verkon, johon Chromebook saa yhteyden
 • Voit ostaa 3G/4G-reitittimen, jonne ostat 3G/4G-liittymän, ja laitat tämän SIM-kortin sisään reitittimeen. Reititin luo Wifi-verkon kotiisi, johon Chromebook saa yhteyden.
 • Joissain Chromebookeissa on suora tuki 3G/4G-yhteyksille, laitat vain liittymän SIM-kortin koneeseen ja käytät
 • 3G/4G-mokkulan kytkeminen – tietääkseni ei ole mahdollista?

Toimiiko ohjelma/asia X Chromebookissa?

Helpoiten tämä selviää tekemällä haun Chrome web storessa, esim Spotifylle ja Skypelle* löytyy tuki. Huom. kannattaa myös lukea ihmiseten kommentteja ohjelmasta, sillä joskus voi olla, että jotain puutteita ohjelmassa on.    * Skype ei kirjoitushetkellä ole tuettuna Chromebookissa: ”audio and video calling on Skype For Chrome web client is currently not supported on Chrome OS” – käytä esim. Google hangoutsia sensijaan.

Osaanko varmasti ottaa käyttöön Chromebookin ja käyttää sitä?

Jos osaat tietokoneen käytön alkeet, osaat hyvin nopeasti käyttää myös Chromebookia, se on paljon yksinkertaisempi ja helpompi käyttää kuin ehkä jo se tutuksi tullut Windows-koneesi. Chrome OS:n ohjelmien käyttöä voit harjoitella jo etukäteen mahd. nykyisellä koneellasi tekemällä Google-tilin itsellesi (jos sinulla on Gmail jo, sinulla on myös Google-tili), ja luomalla Googlen webbisivuilla itsellesi esim. tekstiasiakirjoja, ja tallentamalla erinäisiä tiedostoja Google driveen, eli Googlen tiedostojen talletukseen tarkoitettuun pilvipalveluun.

Ohjeita Chromebookin käyttöön löydät Googlen viralliselta Chromebook ohjesivulta.

Mikäli tarvitset apua Chromebookin ostossa, käyttöönotossa, käyttämisessä, tai vaikka sillä tekstinkäsittelyn tai taulukkolaskennan teossa, voit ottaa yhteyttä ELOSOL:iin, niin järjestetään lähiopetustilaisuus. Lue lisää koulutuksistamme.

3 Replies to “Mikä ihmeen Chromebook?”

 1. Hei!

  Onko chromebookin kanssa mahdollista käyttää piirtopöytää? Entä paineentunnistavaa piirtopöytää? En löytänyt yhtään kuvanteon ohjelmaa chromelle, jossa olisi paineen tunnistus. Käytämme Windowsympäristössä Kritaa oppilaitteni kanssa ja paineentunnistava piirtopöytä mahdollistaa upeiden teosten teon. Kouluni siirtyy windowskoneista chromebookeihin ja moni asia askarruttaa. Olen kuvisope eikä kukaan osaa neuvoa. Uudistuksesta ei sitten juteltu ollenkaan meidän opettajien kanssa – saatikka, että olisi kysytty halutaanko tällainen järjestelmä yleisesti käyttöön. Nyt saa itse selvittää ja selvitä. Olisin kiitollinen avustasi.

  1. Hei Pauliina,

   Onpa harmillista, että cromebookin käyttötarpeita ei ole teillä selvitetty kunnolla ennen siirtymispäätöstä.

   Tuki paineentunnistukselle ei ole niinkään kiinni (ainakaan yksin) käytetystä ohjelmasta, vaan ns. laiteajurista joka tulee chrome os:n mukana. Tavalliseen tietokoneeseen tämän ajurin voi erikseen asentaa/päivittää, chromebookissa ajurin olemassaolo ja sen mahdollinen päivitys on sen varassa mitä päivityksiä ja ajureita google heidän chrome os -käyttöjärjeltelmäänsä haluaa/pystyy mukaan laittaa/päivittää.

   Piirtopöytäaihe sinänsä on uusi minullekin. Netistä löysin englannin kielellä monia jokusen vuoden vanhoja viitteitä siitä, että piirtopöytiä on kyllä chromebookin kanssa käytetty, etenkin wacomin tuotteita. Paineentunnistuksesta en osaa varmaksi sanoa, ilmeisesti ainakaan aiemmin tätä ei ole tuettu (eli em. ajuri ei tätä tue), vaan piirtopöytä on toiminut lähinnä hiiren korvikkeena. Luulisin, että jos painetuki olisi jo valmis, olisin tästä pikaisella googlauksella jotain viitteitä kyllä löytänyt. Tuki ”hiirenä” tuli ainakin wacomin piirtopöytiin jo vuonna 2014, joten ilmeisen kauan painetukea on saatu odotella. Toisaalta kehitys kyllä kehittyy koko ajan, joten voi olla, että kattavampi tuki jo kohta löytyykin, kukaties on jo viimeisessä chrome os:ssä tai sen seuraavassa tulevassa päivityksessä mukana. Toivottavasti teidän chromebookit on muuten varustettu 4 GB muistilla ainakin.

   Jos ymmärsin oikein, jo siis olemassa olevia piirtopöytiä on tarkoitus käyttää kuvistunneilla.
   Näkisin että varmimman vastauksen voisi saada – kunhan tiedetään tarkalleen mistä tuotteesta ja sen mallista puhutaan – ottamalla suoraan yhteyttä ko. tuotteen maahantuojaan tai sen kansainväliseen tukeen tai valmistajaan tai sitten Googleen, koska chromebook taas on heidän tuotteensa. Laitteen maahantuoja/tuki tuntee siis mihin käyttöjärjestelmiin heillä on tuki olemassa ja toisaalta google tietää, onko heidän käyttöjärjestelmässään tuki ko. laitteeseen.

   Alla muutama lainaus netistä löydettynä, tulkkaisin tuon ”fully supports”-kommentin periaatteessa kyllä niin, että myös painetunnistus on tuettuna, mutta epäilen kuitenkin. Kommentissa puhutaan vain Bamboon tuotteesta, sekä HP:n chromebookista*. Mutta kuten mainitsin, missään netissä en kyllä toisaalta nähnyt erikseen nimenomaista mainintaa painetasojen tuesta, joten olen hieman skeptinen.
   *Teoriassa myös Chromebookin merkillä voi olla joskus merkitystä, vaikka todennäköistä lie, että jos asia toimii yhdessä chromebookissa, toimii se myös toisessa, kunhan ovat yhtä tuoreita laitteita molemmat.

   Lainaukset netistä:

   ”Yes you can. I have successfully added a Bamboo tablet to my Acer Chromebook 14. The latest version of ChromeOS fully supports graphics tablets.”

   I have an old Wacom graphics tablet I used to use when I was keen on photography and Adobe Photoshop.

   I plugged this into my HP 14 Chromebook and started up the Pixlr Editor app and it works fine. The pencil tool works, you can change thickness etc and all the other tools work as well. (Tässä ilm. puhutaan vain valitun kynän paksuudesta, ei painetuesta)

   I have no idea how much the current Wacom tablets cost but it is an option that might do the trick – good luck.”

   ”hi, i have a wacom intuos 4 and my chromebook doesnt recognise it at all.
   it seems some people have had success with wacom bamboo though..
   please chrome dev peeps make intuos 4 work too!!!” (2014 kommentti, viittaisi siihen, että tuohon aikaan jotkin uudemmat laitteet jo toimivat wacomin kanssa hiirenä)

   ”As far as I recall (not sure if this has changed with new pen-enabled chromebooks) Chrome OS contains a basic Wacom driver. This means the tablet works as an input method, though last I heard it did not support pressure. Wacom has said they were working with Google on it, though.” ( n. vuoden vanha kommentti, jossa kerrotaan, että wacomilla ei vielä painetunnistusta ole, mutta on kuulemma jo tekeillä)

   Tässä video chromebookista wacomin piirtopöydän kanssa, painetunnistusta tässäkään ei tainnut näkyä:
   https://m.youtube.com/watch?v=z1_ozlcAB98

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *